Dziś chciałabym Cię zabrać do kuchni, gdzie poznasz smaki dzieciństwa Marzeny Kasprzak – Pani dietetyk z zamiłowania i wykształcenia. Marzena sporą dawką wiedzy dzieli się na swojej stronie marzenakasprzak.pl. Znajdziemy tam m.in. zdrowe przepisy, czy informacje o warsztatach, które prowadzi. Warto zerknąć 🙂

Nie przedłużając – zerknij, co ciekawego przygotowała, a potem zainspiruj się i wykorzystaj któryś z przepisów przy planowaniu posiłków 🙂

Dzieciństwo – wspaniały czas! W związku z tym, że zawodowo zajmuję się żywieniem, w moim przypadku ten okres wiąże się ze wspomnieniami smaków, zapachów, gwaru w kuchni… Bo czyż nie cudowny jest smak świeżo zerwanych z krzaka truskawek w ogrodzie dziadkaalbo czereśni prosto z drzewa? Czy maliny najlepiej nie smakują z krzaka, a groszek zanim jeszcze dojrzeje?
Smak mojego dzieciństwa to na pewno w dużej mierze warzywa i owoce z ogrodu dziadków, a później rodziców. Miałam to szczęście, że wychowywałam się na pięknej, polskiej wsi – wszystko było na wyciągnięcie ręki, naturalne. Do dziś towarzyszy mi zapach wiśni czy winogron prosto z drzewa. Kreatywne pomysły na wszelakie dania, gdy malin w ogrodzie było bez liku. Albo kompot z rabarbaru – tak przecież niedocenianego. Świeże, pachnące, z głębią smaku, naturalne. Smak mojego dzieciństwa to także pierogi lepione pieczołowicie przez babcię czy makiełki – przysmak wigilijny wykonywany przez moją mamę, na który czeka się cały rok!

Pierogi ze świeżymi truskawkami

Składniki:
• 300 g mąki pszennej (aktualnie używam mąki pełnoziarnistej)
• 125 ml wrzącej wody
• 1 jajko
• 20 g masła
• 400 g świeżych truskawek

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać owoce. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.

Tarta z rabarbarem

Składniki:
• 250 g mąki razowej
• Szczypta soli i cukru brązowego
• 150 g masła
• 1 kg świeżego rabarbaru
• 3 łyżki miodu
• 50 ml soku z pomarańczy

Do misy wsypać mąkę, cukier, sól, zimne masło i z całości uformować masę, którą następnie należy chłodzić ok. 30 min.
Rabarbar pociąć na mniejsze kawałki, wraz z miodem i sokiem umieścić w rondlu i gotować aż do całkowitego zmięknięcia oraz odparowania płynu.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyć na formie do tarty. Następnie na wierzch wylać masę z rabarbaru i piec w temp. 180 stopni ok. 1h.

Zupa zielona

Składniki:
• 100 g młodego groszku
• 1 brokuł
• 1 por
• 200 g świeżego szpinaku
• 2 ziemniaki

Warzywa, oprócz szpinaku, umieścić w garnku i gotować aż do miękkości, dodając tylko przyprawy do smaku. Na koniec gotowania (ostania minuta) wrzucić świeży szpinak – by nie stracił koloru. Można podać z jogurtem greckim – do dekoracji.


Mmmmm… pyszności, prawda?

Który przepis najbardziej przypadł Ci do gustu? Podziel się w komentarzu i nie zapomnij też napisać, jaki smak ma Twoje dzieciństwo!

A już niebawem pojawi się kolejny wpis z tej serii, tym razem będą to przepisy wegańskie od Dobrego Zielska 🙂